Antje Jackelén

Är Jesus den enda vägen till Gud?

Det borde den högsta företrädaren i den största kyrkan kunna ge klart besked om. I en intervju i Uppsala Nya Tidning – i samband med sin avgång – får hon bland annat frågan: ”Finns det fler vägar än den kristna som leder till Gud?” 

Hon svarar: ”Det kan vi inte veta med säkerhet, för vi kan inte ställa oss ovanför Gud. Vi tillber Gud som himmelens och jordens skapare, som ursprunget till allt. Men det gör ju andra religiösa traditioner också. Rimligtvis finns det inte flera konkurrerande smågudar utan en Gud som är större än alla våra bilder och tankar om det gudomliga. Så i den bemärkelsen finns det lika många vägar till Gud som det finns människor.”

Kommentar: Detta svar är mycket försåtligt. Det är lätt att hålla med, eftersom det är sant att det finns lika många vägar till Gud som det finns människor. Men frågan var: ”Finns det fler vägar än den kristna som leder till Gud?” I och med det blandas äpplen och päron i svaret. Kontentan blir att det är fullt möjligt att det finns andra frälsningsvägar än den kristna, alltså att det inte bara är genom Jesus man blir frälst, och att han därmed inte är den enda vägen till Gud.

Hon får också frågan: ”Men kan man inte säga att de andra religionerna har fel?”

Hon svarar: ”Vi är inte fullkomliga, vi har alla fel någonstans. Jag som kristen måste inte sätta mig till doms över andra, det har Gud befriat mig ifrån. Jag älskar Gud som bibeln och traditionen lär mig, genom att älska min nästa som mig själv, oavsett vad min nästa har för tro.”

Kommentar: Jackelén svara alltså inte på frågan utan övergår till att tala om hur vi människor är ofullkomliga i stället för att ge besked om kristendomen är sann eller inte.

Jackeléns svar ligger i linje med en av Equmeniakyrkans tidigare kyrkoledares, numera SKR:s generalsekreterares, svar. I en debattartikel med rubriken ”Samma Gud men olika uppfattning” i tidningen Sändaren skriver hon bland annat att kristna tror i likhet med muslimer och judar att det endast finns en Gud. Vi kan därför inte ta vår utgångspunkt i att andra religiösa företrädare tror på en annan Gud. Det finns ju bara en Gud, tror och bekänner vi.

Hon menar att vi i de olika religionerna tror på olika sätt om Gud, att vi har olika bilder av Gud. Vi framställer Gud på olika sätt och betonar olika saker. Självklart vet vi att ingen av oss kan fånga Gud, att ingen av oss har sett Gud (Joh 1:18).

Hon avslutar artikeln med: ”Det finns mycket att lära av syskonreligionerna. I skrivandet av denna text har jag exempelvis fått hjälp av en muslimsk och en judisk företrädare.”

Kommentar: Även här bortses från hela sammanhanget i en bibelvers (Joh 1:18), som fortsätter med: ”Den Enfödde, som själv är Gud och i Faderns famn, han har gjort honom känd.”. Om Gud är allsmäktig, allvetande, har skapat oss och vet hur vi fungerar, så är det fullständigt självklart att han vet hur han skall göra sig förstådd!

Men vill vi lyssna? Blir det för jobbigt att konstatera att han är tydlig med att Jesus är enda vägen till Gud? Mycket kan vara svårt att förstå för oss människor med vår begränsade vy på tillvaron i jämförelse med Guds oändliga vyer, men innebär det att man kan skicka iväg alla jobbiga frågor ”bortom”…, bortom, ja vadå? Gud finns visserligen i det höga, men är också mer närvarande i vår vardag än vad vi själva är, och med fötterna djupare i myllan än vad vi själva har många gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: