Om bloggen


Denna blogg har ett innehåll man kan botanisera bland. Den tar inte enbart upp senaste nytt, för att sedan lägga det till handlingarna. Även äldre inlägg och sidor kan uppdateras allteftersom. För att göra det enklare att ha koll ligger alltid information om de senaste uppdateringarna högst upp på startsidan, med länkar till uppdateringarna.


Tanken med bloggen är att den som läser den skall göra det 1 Tess 5:21 uppmanar oss till, nämligen att pröva allt! Uppmaningen att pröva allt gäller förstås även mina inlägg.

Den grekiska grundtextens ord för ”pröva” är ”dokimazo” från vilket vi fått låneordet ”dokumentation”. Kanhända det står många hårt arbetande människor upp i halsen, som kanske tvingas ägna mer tid åt att dokumentera sitt arbete än att utföra de egentliga sysslorna.

Men ”dokimazo” handlar inte om att producera en mängd papper. Grundbetydelsen av ordet är att:
• utforska
• testa
• godkänna
• finna värt

Grundtextens ord för ”allt” är ”pas”, och betydelsen är:
• varenda
• hela
• alla typer av
• var och en; varje del/alla delar av en helhet
• alla, i betydelsen ”varje särskild del”. Betoningen av den totala bilden ligger då på ”en bit i taget”.

Vi förväntas alltså lägga ihop ett och annat, se sammanhang och dra slutsatser angående helheten utifrån detta. Jämför det med EU-kommissionens motsatta syn på saken! EU-kommissionen varnar för att konspirationsteoretikerna hävdar helt felaktigt att inget händer av en slump och att sammanträffanden inte existerar.”, samt att en konspirationsteoretiker ”frågar sig vem som gynnas av en händelse eller omständighet”.

Detta budskap finns också inom kyrkorna. Vi skall inte spekulera, vi skall fokusera på Jesus, inte se oss omkring i världen och försöka tolka in Bibeln i det, sägs det. Hur stämmer det med Jesu egna ord i Matt 24:33: ”När ni ser allt detta vet ni på samma sätt att han är nära och står vid dörren”? ”Allt” har samma grundtextord som 1 Tess 5:21!

Gäller det till exempel större affärer så agerar vi medvetet och lägger ner mycket tid på att ”pröva allt”, för att bli säkra på att det vi satsar på verkligen är värt det begärda priset. Men många gånger gör vi det i vår vardag utan att ens reflektera över det. Vi kollar datum på mjölken vi köper, vi ser oss för innan vi går över gatan för att inte riskera livet, m.m.

Hur mycket viktigare är det då inte när det gäller vårt eviga väl och ve?! Här måste var och en pröva sig själv! Lyssnar jag enbart på de kyrkliga ledarna och låter mig ledas av dem, eller prövar jag även deras – och andras – budskap utifrån Ps 119:160 som säger att: ”Summan av ditt ord är sanning. Dina rättfärdiga domar är eviga”.

Bo Fjällström

%d bloggare gillar detta: