Om bloggen


Denna blogg har ett innehåll man kan botanisera bland. Den tar inte enbart upp senaste nytt, för att sedan lägga det till handlingarna. Även äldre inlägg och sidor kan uppdateras allteftersom. För att göra det enklare att ha koll finns nu ”Uppdateringar” i menyn högst upp. Där lägger jag upp länkarna till de senaste uppdateringarna i fallande datumordning.Tanken med bloggen är att den som läser den skall göra det 1 Tess 5:21 uppmanar oss till, nämligen att pröva allt! Uppmaningen att pröva allt gäller förstås även mina inlägg.


Den grekiska grundtextens ord för ”pröva allt” är ”dokimazo” från vilket vi fått låneordet ”dokumentation”. Kanhända det står många hårt arbetande människor upp i halsen, som kanske tvingas ägna mer tid åt att dokumentera sitt arbete än att utföra de egentliga sysslorna.

Men ”dokimazo” handlar inte om att producera en mängd papper. Grundbetydelsen av ordet är att:
• utforska
• testa
• godkänna
• finna värt

Gäller det till exempel större affärer så agerar vi medvetet och kan lägga ner mycket tid på att ”pröva allt”, för att bli säkra på att det vi satsar på verkligen är värt det begärda priset innan vi ger vårt godkännande.
Men många gånger gör vi det i vår vardag utan att vi ens reflekterar över det. Vi kollar datum på mjölken vi köper, vi ser oss om innan vi går över gatan för att inte riskera livet, m.m.

Hur mycket viktigare är det då inte när det gäller vårt eviga väl och ve?! Här måste var och en pröva sig själv! Lyssnar jag enbart på de kyrkliga ledarna och låter mig ledas av dem, eller prövar jag även deras – och andras – budskap utifrån Ps 119:160 som säger att: ”Summan av ditt ord är sanning. Dina rättfärdiga domar är eviga”.

Bo Fjällström