Fåfängligheters fåfänglighet

Fåfängligheters fåfänglighet! säger Predikaren. Fåfängligheters fåfänglighet! Allt är fåfänglighet!

Aningslösheters aningslöshet, kanske man kunde tillägga! Alltför många – inte minst kyrkliga ledare – fruktar konspirationsteorier mer än förnekelse av Jesu gudomlighet inom de egna leden!

New World Order, Vilddjurets märke, The Great Reset, dolda makthavare, dolda agendor, en hemlig elit som styr världen och världsregering är några begrepp som triggar igång mången kyrklig makthavare och opinionsbildare, som är övertygade om att detta bara är konspirationsteorier som måste bekämpas.

Håller du med de kyrkliga ledarna efter att du tagit del av informationen i dessa videor? Har de producerats av vilseförda konspirationsteoretiker, eller är videorna gedigna arbeten baserade på fakta? Bedöm själv!

Vanguard och BlackRock

Den som tagit del av informationen i dessa videor känner nu till Vanguard och BlackRock, vilket de flesta troligen aldrig hört talas om tidigare. Det kan verka märkligt med tanke på dessa bolags inflytande. Å andra sidan är det kanske inte så konstigt med tanke på att de äger både medicinindustrier, nyhetsmedier och nyhetsbyråer, för att nämna några exempel.

Enligt Financial Post kommer de båda bolagens tillgångar att uppgå till 244,4 biljoner kronor år 2025. Summan är minst sagt svår att greppa. Men här kommer ett försök.

En tusenlapps tjocklek är 0,12 mm. En bunt på 1 cm motsvarar 83 000 kronor. Det går 1 miljon centimeter på en mil. En bunt tusenlappar som är en mil hög motsvarar alltså 1 000 000 x 83 000 kronor = 83 000 000 000 kronor (83 miljarder kronor).

En översikt över tjockleken på buntar med tusenlappar ser ut så här:

Sveriges BNP motsvarar en sedelbunt på 61 mil , avståndet mellan Ystad och Gävle.

Dagens BNP för världens största och tredje största ekonomier – USA och Japan – motsvarar sedelbuntar på 2 373, respektive 573 mil, tillsammans 2 946 mil.
Vanguards och BlackRocks beräknade tillgångar, år 2025, motsvarar en sedelbunt på 2 945 mil! Om man handlar för 1 miljard kronor varje dag så tar det 670 år att göra slut på den sedelbunten. Vanguards och BlackRocks inflytande är alltså enormt.

Stakeholder capitalism

Då kan det vara klokt att begrunda vad Blackrocks VD, Larry Fink, skriver i sitt årliga brev – brevet med stort B, enligt SvD – till VD:ar i de bolag man äger aktier i, vilket är många!

Begreppet ”stakeholder capitalism” (intressentkapitalism) finns beskrivet på Wikipedia, och är även omhuldat och beskrivet av Klaus Schwab hos World Economic Forum (WEF), vilket kanske inte är så konstigt eftersom Larry Fink sitter i forumets styrelse, vilket även Ursula von der Leyen gjorde till dess hon – mot alla odds enligt Wikipedias inte helt smickrande framställning av henne – blev EU-kommissionens ordförande.

WEF:s styrelse ”fungerar som väktare av World Economic Forums uppdrag och värderingar”. Det kan ju verka som risk för jäv och dubbla lojaliteter, men det råder man bot på genom att t.ex. Jim Smith sitter i styrelsen för World Economic Forums Partnering Against Corruption Initiative och samtidigt är styrelseledamot hos Pfizer (under namnet James C. Smith) samt tack vare sin bakgrund som tidigare VD hos Thomson Reuters – numera ordförande för Thomson Reuters Foundation – har den insyn som behövs för att garantera att allt går rätt till.

Det är åtminstone ett sätt att se på saken! Alla andra synsätt riskerar att leda raka vägen till konspirationsteoriernas träsk. Å andra sidan har många – framförallt makthavare – en djupt rotad oförmåga att skilja på klarsynthet och konspirationstänk. Vad sägs till exempel om denne ”konspirationsteoretiker” som blev kritiserad av självaste kungen, fick sitta i fängelse och se sina skrivna alster beslagtas inte mindre än åtta gånger av landets regering? Landet är Sverige! Denne ”konspirationsteoretiker” hade – till skillnad från makthavarna – förstått hur saker och ting egentligen förhöll sig. Det dröjde många år innan makthavarna inte längre kunde förneka det. Men då var det för sent!

Är stakeholder capitalism bra eller dåligt?

”Stakeholder capitalism” – ibland kallad ”woke capitalism” – är en inte helt okontroversiell företeelse, vilket tas upp i Dagens Industri, och i denna video med Henrik Jönsson:

Är BlackRocks inflytande bra eller dåligt?

Inte heller BlackRocks enorma inflytande ses som helt okontroversiellt:

Kapitalförvaltarjätten Blackrock har lovat att trappa upp fokus på mångfald och kräver att bolag tar ett ledarskap kring både etnisk mångfald och kön. (Dagens industri)

Tungviktare stämmer in i kritiken mot Blackrock (Realtid)

Svenska fondbolagen: Stor kritik mot Blackrock (Dagens PS)

Blackrock håller dock inte med om den kritik som menar att man är ”politisk korrekt” i ägarstyrningen. I årets brev skriver Larry Fink att ”stakeholder capitalism” inte handlar om politik, att det är inte en social eller ideologisk agenda. Den är inte ”woke”.

Bolagets ägarstyrning hade fokus på hållbarhetsarbete och klimatpåverkan, år 2020. År 2021 låg fokuset på ökade ägarkrav på mångfaldsområdet.
År 2022 ligger fokuset bland annat på ”netto-nollutsläpp”.

Är det bara Vanguard och BlackRock som har globalt inflytande?

Bilden kan kanske få en och annan att räkna Jacob Nordangård som konspirationsteoretiker. Men den som påstår det har ett styvt jobb framför sig med att samla fakta som vederlägger Jacobs faktaspäckade föredrag!

Har Bibeln något att säga?

Konkretiseras möjligen Upp 18:23 inför våra ögon? När företags tillgångar är större än jordens rikaste länders BNP, och ägnar sig åt det man kan tycka är politik och ideologi – trots bedyrande om motsatsen – vem är det då som styr?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: