Saga eller allegori?

Det var en gång en stad som skulle byggas. Långt innan spaden sattes i jorden tillgängliggjordes en karta över den planerade staden. En del personer försökte övertyga andra om hur de i den obebyggda terrängen såg vägar och annat som stämde med kartan.


Men den stora massan bara skakade på huvudet åt dessa individer. Man insåg att levde i sin egen bubbla, utan koppling till verkligheten. Det fanns till och med ”varnare” som tagit som sin uppgift att varna för dessa verklighetsfrämmande individer, som man kallade för ”spekulerande karttroende”.

Så småningom sattes planerna i verket. Ju längre tiden gick, desto mer stämde verkligheten med kartan. Till slut blev staden klar. Individerna med kartan i handen fortsatte att försöka övertyga andra om att gator och annat stämde med kartan.

De som tagit som sin uppgift att varna för de karttroende fortsatte med sina varningar. Men den stora massan bara skakade på huvudet åt dessa ”varnare”, som man insåg levde i sin egen bubbla, utan koppling till verkligheten.


Lämna en kommentar