En osund andlig miljö

Det fastslår Equmeniakyrkans regionala kyrkoledare i Stockholm.

Men vad innebär en osund andlig miljö? Det är inte helt lätt att bli klar över. Åtminstone inte när det gäller Equmeniakyrkan.

Är Jesus Gud? Hör av dig till den lokale pastorn, är ledningens svar.
Jesus är inte Gud, säger Thomas Kazen, ordinerad pastor och lärare på EHS för blivande pastorer i Equmeniakyrkan.

För den som tror att Jesu gudom är grundläggande för kristen tro, framstår i så fall Equmeniakyrkan som en osund andlig miljö.

Å andra sidan, om Bibeln till vissa delar är en efterkonstruktion, så är det näst intill omöjligt att veta vad som är sunt eller inte. Då kan Jesu anspråk på att vara Gud handla om en efterkonstruktion. Det krävs i så fall en specialist som kan klargöra för gemene man vilka delar som är Guds ord och vilka som inte är det.

Det är alltså inte så lätt att utifrån equmeniakyrkligt perspektiv veta vad en osund andlig miljö är. Det är desto lättare att veta var den är. Den finns i Rimbo!

Åtminstone enligt Equmeniakyrkan!

En intressant kommentar i artikeln är: ”– Det finns luckor som vi inte kommer åt. Det gäller till exempel en liten församling då det kommer nya medlemmar som inte vill visa respekt mot vår tradition och teologi.”

Detta sagt av en kyrkoledare för en kyrka som underordnat sig Svenska kyrkans dopteologi. Respektlösheten mot baptisternas tradition och teologi är total!

Som utomstående är det inte lätt att veta vad som skett i Rimbo, vad som är sant, om man agerat ovisligt trots ärliga uppsåt m.m.. Men tänk om det ligger något i detta: ”Vi ber och söker Guds ledning, och här upplever vi Guds tilltal. Vi upplever att något inte står rätt till. Samfundet står väl på ett sätt över församlingen, men över samfundsledningen står Gud. Om vi upplever att mellanhanden missar viktiga poänger har vi som församling ansvar att relatera direkt till Guds vilja i stället.

I så fall behöver Equmeniakyrkans ledning rannsaka sig! Till att börja med måste man bestämma sig för om Jesus är Gud eller ej, och därefter ta konsekvenserna av sitt ställningstagande.

Frågan om Jesu gudom hör nämligen inte till kategorin ”åsikter”. Den handlar om ”sant” eller ”falskt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: