Vem är Jesus?

Eller, för att förtydliga frågan, vem säger kyrkliga ledare, teologer och pastorer att Jesus är?

Pingstsom vill vara en respekterad röst i samhället – hävdar tillsammans med SAM och EFK, att ”I förnekelsen av Jesus som Gud och förnekelsen av den treeniga Guden upphör man i praktiken att vara både en pingstförsamling och över huvud taget en kristen församling.

Thomas Kazen, pastor i Equmeniakyrkan och professor på THS hävdar att Jesus inte är Gud.

På frågan om Jesus är Gud svarar Equmeniakyrkans ledning: ”Nej vi hinner inte detta här. Tacksam om du tar en kontakt med en lokal pastor som jag föreslog tidigare.”.

Pingst och Equmeniakyrkan samsas i samma kontorskomplex, och har inga problem med ekumeniken trots att ena kyrkan hävdar Jesu gudomlighet och den andra förnekar den. I samma lokaler huserar även Interreligiösa rådet. 7 februari 2019, hälsade SKR:s dåvarande generalsekreterare Samfundet Forn Sed Sverige, välkommen som nya medlemmar.

Antje Jackelén hävdar att Jesus inte är enda vägen till frälsning. Hon är inte ensam om det.

SKR:s generalsekreterare – och före detta kyrkoledare i Equmeniakyrkan – hävdar att judar, kristna och muslimer tror på samma Gud.

Teologen Chris Wright hävdar att Jesus är Gud.

Kristi ställföreträdare på jorden, påven, hävdar att en personlig relation med Jesus Kristus är farlig: Det finns dem som tror att man kan ha en personlig, direkt och omedelbar relation med Jesus Kristus utanför kyrkans nattvard och meditation. Sådana frestelser är farliga och skadliga.


Man får alltså inte några säkra besked när man vänder sig till teologer och höga ledare inom kyrkligheten. Det är kanske inte så konstigt.

Victoria Svärdh har i en C-uppsats, 2006, sökt svar på vem kyrkliga ledare menar att Jesus är, men hon tvingas konstatera: ”Resultatet av undersökningen visar att det inte finns någon homogen tolkning av Kristus bland den svenska kristenhetens förkunnare, trots att dessa instämmer i samma trosbekännelse …”.

Var skall man vända sig?

Kyrkliga ledare, teologer, professorer och pastorer visar sig alltså inte vara några pålitliga källor att ösa ur. Var skall man då vända sig?

Vad sägs om den källa som lovar att göra dig till en gudsmänniska som blir fullt färdig, väl rustad för varje god gärning, eftersom hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet?

Det kan visserligen innebära att du måste gena förbi mången kyrkliga ledare, och lita på att din egna personliga direktrelation med Jesus bär, och dessutom lita på Jesu egna ord om att du med Den Helige Andes hjälp kan förstå Bibeln: ”Men Hjälparen, den helige Ande som Fadern ska sända i mitt namn, han ska lära er allt och påminna er om allt som jag sagt er.

Vi får vara tacksamma för kyrkliga ledare, teologer och pastorer som hjälper oss att förstå vad Gud säger i Bibeln, men vi har inget ansvar att underkasta oss dem som inte bekänner Jesus som Gud!

Hur definieras kristen tro?

Frågan har ett tydligt svar:

Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare.

Vi tror ock på Jesus Kristus,
hans enfödde Son, vår Herre,
vilken är avlad av den Helige Ande,
född av jungfrun Maria,
pinad under Pontius Pilatus,
korsfäst, död och begraven,
nederstigen till dödsriket,
på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda,
uppstigen till himmelen,
sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida,
därifrån igenkommande till att döma
levande och döda.

Vi tror ock på den helige Ande,
en helig, allmännelig kyrka,
de heligas samfund, syndernas förlåtelse,
de dödas uppståndelse och ett evigt liv.

Håller dina kyrkliga ledare med om allt detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: