Vad händer?

Uppdaterad 30 januari, 2021!

”En värld av hårdare toppstyrd regeringskontroll och mer auktoritärt ledarskap, med begränsning av nya idéer och växande medborgarmotstånd.”

”Pandemin hade också en dödlig effekt på ekonomier: internationell rörlighet för både människor och varor stannade av, industrier som turism försvagades och globala försörjningskedjor bröts. Även lokalt, normalt livliga butiker och kontorsbyggnader sattes tomma i månader, tömd på både anställda och kunder.”

”Men även i utvecklade länder var kontrollen en utmaning. USA: s ursprungliga politik för att ”kraftfullt motverka” medborgare från att flyga visade sig vara dödlig i sin eftergivenhet och påskyndade spridning av viruset inte bara inom USA utan över gränserna. Men några länder klarade sig bättre – i synnerhet Kina. Kinas regerings skarpa påbud och genomdrivande av obligatorisk karantän för alla medborgare, såväl som dess omedelbara och nästan hermetiska tillslutning av alla gränser, räddade miljontals liv och stoppade spridningen av viruset långt tidigare än i andra länder och möjliggjorde en snabbare återhämtning efter pandemin.”

”Kinas regering var inte den enda som vidtagit extrema åtgärder för att skydda sina medborgare från risk och exponering. Under pandemin spände nationella ledare runt om i världen sina muskler och införde tvingande regler och begränsningar, från obligatoriska ansiktsmasker till kroppstemperaturkontroller vid entréerna till gemensamma utrymmen som tågstationer och stormarknader. Även sedan pandemin avklingat, fortsatte, och till och med intensifierades, denna mer auktoritära kontroll och övervakning av medborgarna och deras aktiviteter.

För att skydda sig från spridningen av alltmer globala problem – från pandemier och internationell terrorism till miljökriser och ökande fattigdom – tog ledare runt om i världen ett starkare grepp om makten. Till att börja med fick tanken på en mer kontrollerad värld bred acceptans och gillande. Medborgare gav villigt upp en del av sin suveränitet – och integritet – till ett tillstånd av förmynderi i utbyte mot större säkerhet och stabilitet. Medborgarna var mer toleranta och till och med angelägna om toppstyrda föreskrifter och övervakning, och nationella ledare hade mer handlingsfrihet att påtvinga föreskrifter på de sätt de ansåg lämpliga.

I utvecklade länder, tog sig denna ökade övervakning många uttryck: biometrisk ID för alla medborgare, till exempel, och stramare reglering av viktiga industrier vars stabilitet ansågs vara avgörande för nationella intressen.”

I länder med starka och omtänksamma ledare, ökade medborgarnas övergripande ekonomiska status och livskvalitet.”

Men mer auktoritärt ledarskap fungerade mindre bra – och i vissa fall med tragiska konsekvenser – i länder som drivs av oansvariga eliter som använde sina ökade makt till att driva sina egna intressen på medborgarnas bekostnad.”

”År 2025 verkade människor bli trötta på så mycket toppstyrd kontroll och att låta ledare och myndigheter gör val åt dem.”

”Varhelst nationella intressen kolliderade med individuella intressen, var det konflikt. Sporadiskt motstånd blev alltmer organiserat och samordnat, när missnöjda ungdomar och människor som hade sett sin ställning och sina möjligheter gå upp i rök – till stor del i utvecklingsländer – uppmuntrade oroligheter.”

”Även de som gillade större stabilitet och förutsägbarhet i denna värld började känna sig obekväma och begränsade av så många strikta regler och av strikta nationella gränser. Känslan fanns i luften att något förr eller senare oundvikligen skulle kullkasta den noggranna ordning som världens regeringar arbetat så hårt för att åstadkomma.”

”År 2030 verkade skillnaden mellan ”utvecklade” och ”utvecklande” länder inte längre särskilt beskrivande eller relevant.”

Citaten är hämtade från en bok, utgiven i maj 2010 av The Rockefeller Foundation och Global Business Network (GBN). Kapitlets rubrik (sid 18) är LOCK STEP [att marschera i takt, att tanklöst följa, min anm.]

Som synes skulle citaten nästan kunna vara axplock från nutida nyhetsförmedling. Men alla förutsägelser blev inte korrekta. Till exempel har oroligheterna som placerats år 2025 börjat ske redan nu.

Kommer tillvaron någonsin att återgå till det normala?
Det kommer det inte att göra enligt Klaus Schwab, som hävdar att:
”När de konfronteras med det kan vissa branschledare och ledande befattningshavare vara frestade att jämställa omställning med omstart, hoppas kunna gå tillbaka till det gamla normala och återställa det som fungerade tidigare: traditioner, utprovade förfaranden och välkända sätt att göra saker – kort sagt, en återgång till det gamla vanliga. Detta kommer inte att hända eftersom det inte kan hända. Merparten av det normala dog (eller åtminstone smittades av) COVID-19. ”

Enligt citatet – från en bok, utgiven 9 juli 2020 – kommer det alltså inte att ske någon återställning till det gamla, däremot en omställning till något nytt!

Klaus Schwab kanske inte är så känd för det stora flertalet. Han är grundaren av World Economic Forum (WEF), som hade sin sin årliga träff i Davos, 25-29 januari. Temat år 2021 är ”The great reset”, som många tolkar som”Den stora återställningen”. Men enligt Klaus Schwab handlar det om ”Den stora omställningen”, vilket är en fullt möjlig översättning av ”reset”.

World Economic Forum är en internationell organisation för offentligt-privat samarbete. Forumet engagerar de främsta ledarna inom politik, företagsvärld, kultur och andra områden i samhället, för att utforma globala, regionala och industriella agendor.

I 2021 års Davos-konferens medverkade bland andra Xi Jinping och Vladimir Putin vilket kan verka förvånande. Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två, skaldar Rudyard Kipling. Men i verkligheten är det uppenbarligen inte så, enligt Expressen.

13 juni 2019 ingick World Economic Forum partnerskap med FN i syfte att påskynda genomförandet av Agenda 2030. World Economic Forum har alltså en hel del inflytande. Därför är det märkligt att man inte hör mer om organisationen, när det som sker under den årliga samlingen av världsledare borde vara dagliga toppnyheter inom samtliga medier.

Om man till exempel söker på ”World Economic Forum” och ”SVT” får man endast denna träff:

Men när man klickar på länken visar det sig att den är borttagen.

Enligt World Economic Forum kommer vi att drabbas av en digital cyberlockdown, alltså bli tvingade att koppla bort alla enheter från varandra och från internet, för att undvika infektion tills man utvecklat ett vaccin. Det innebär att all affärskommunikation och dataöverföring skulle blockeras. Social kontakt skulle reduceras till personer som kan kontaktas av personliga besök, fast telefonlinje, snigelpost eller kortvågsradio.

Med andra ord kommer internet att stängas ner och även våra digitala kommunikationsutrusningar kommer att isoleras från varandra, en digital motsvarighet till den fysiska distansering vi redan tillämpar! Det innebär att vi, på obestämd tid, blir av med det andningshål som internet är för många.

I juni 2020 konstaterar World Economic Forum:
Men kanske den viktigaste lärdomen: COVID-19 var en känd och förväntad risk. Så är också den digitala motsvarigheten. Låt oss vara bättre förberedda för den”
Därför bör vi förbereda oss för en global cyber-COVID-liknande pandemi som sprider sig snabbare och längre än ett biologiskt virus, med lika eller större ekonomisk inverkan.

Även i boken utgiven av The Rockefeller Foundation och Global Business Network beskrivs en cyberattack (sid 36): ”Hackare arbetade också hårt. Internetbedrägerier och pyramidspel fyllde inkorgar. Under tiden försökte mer sofistikerade hackare ta ner företag, statliga system och banker via nätfiske och databasinformation, och deras många framgångar genererade miljarder dollar i förluster.

Scenariot tycks bli verklighet snarare än vi trott, eftersom det visat sig att hackerattacker var igång redan i mars 2020, samma månad som WHO proklamerade covid-19 som pandemi.

Å andra sidan kanske förutsägelserna inte stämmer denna gång, även om tidigare förutsägelser visat sig stämma förvånansvärt väl.

Men för säkerhets skull kan det vara bra att informera sig så mycket som möjligt medan tid är, så att man som enskild människa kan ta välinformerade och genomtänkta beslut om hur man skall förhålla sig till företeelser i vår värld.

Till att börja med kan man till exempel hålla sig ajour med vad som skedde under 2021 års träff i Davos. Man kan fundera på om Uppenbarelseboken 18:23 är relevant. Kollar man grundtexten får bibelordet en riktigt intressant ”knorr”.

En tanke på “Vad händer?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: