Vad är sanning?

Guds ord är sanning!

Åtminstone är det vad Jesus påstår.

Om det stämmer får det enorma konsekvenser för alla och envar! Då är mycket objektivt sant, helt oberoende av våra föreställningar och vanföreställningar. Då är Bibeln Guds ord till oss människor, Jesus är Guds Son, själv Gud, född av jungfru, korsfäst död och begraven, på tredje dagen uppstånden från de döda, nu sittande på Gud Faders högra sida och därifrån igenkommande för att döma levande och döda.

Om Bibeln, däremot, till stora delar är en mänsklig efterkonstruktion, blir allt öppet för diskussion. Då kan kristen tro inte definieras, vilket gör den- minst sagt – ovanlig och irrelevant. Vem vill bry sig om en företeelse som inte kan definiera sig själv?

Om man går till det lokala hockeylagets ledare så kan man vara säker på att de anser att skridskor, puck och hockeyklubba är grundläggande för att spela hockey, vilket lagets spelare, alla andra lokala lagledare och även Hockeyförbundets centrala ledning lär hålla med om.

Inom kyrkorna är det inte lika självklart! Att bekänna Jesus som Herren (JHVH, vilket innebär att bekänna Jesus som Gud) anses uppenbarligen inte nödvändigt för att bli frälst. Vilken är då den objektiva grunden för kristen tro?

Kanske andra måttstockar är pålitligare? Med alla möjligheter till information och desinformation – som den digitala utvecklingen möjliggör – vore det bra om någon kunde slå fast vad som är sant. Detta har makthavare av olika kategorier insett, och hjälper därför oss vanliga människor att orientera oss bland alla blindskär i informationsflödet.

Bland annat har makthavarna i EU-kommissionen och Unesco publicerat faktablad för oss vanliga medborgare så att vi kan upptäcka och avslöja konspirationsteorier.


Hur väl stämmer Bibelns fakta med faktabladets fakta? Några exempel:

Bibeln
Deras händer är skickliga att göra det onda. Fursten begär gåvor och domaren mutor. Den mäktige kräver öppet vad han har begär till. Så gör de gemensam sak.

Summan av ditt ord är sanning, dina rättfärdiga domslut är eviga.


Säg att hans lärjungar kom på natten och rövade bort honom medan vi sov. Och om landshövdingen får höra det, skall vi tala med honom och se till att ni kan känna er helt lugna.” De tog emot pengarna och gjorde som de hade blivit tillsagda, och än i dag är detta rykte spritt bland judarna.

Pröva allt, behåll det goda.

Faktablad
En konspirationsteori bygger på att man tror att vissa händelser eller omständigheter i hemlighet styrs av starka krafter med onda avsikter.

Akta dig för att läsa för mycket. Förlita dig bara på granskad information.

Konspirationsteorier bygger på misstron mot offentliga institutioner, vilket kan leda till att människor förlorar intresset för politik eller radikaliseras.
Uppmuntra logiskt tänkande, ifrågasättande och faktakoll.
Uppmuntra en öppen debatt och frågor.


Som synes är EU-kommissionen och UNESCO delvis överens med Bibeln.

Några funderingar:
• Vad innebär det att ”läsa för mycket”? Är det ens möjligt att läsa för mycket?

• Vem granskar den granskade information vi skall lita på?

• Hur definierar man skillnaden mellan klarsynthet och konspiratoriska tankar?

• Klarar sig Gamla testamentets profeter – för att inte tala om Jesus själv – från att stämplas som konspirationsteoretiker, enligt faktabladet?


Som vanligt är det upp till varje enskild medborgare att ta ställning till vilken auktoritet man vill underordna sig/tillbe!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: