Knutbyteologi i Equmeniakyrkan!

Hur går det ihop?

Enligt en artikel i Världen idag utvecklades församlingen i Knutby till en sekt i takt med att den bibliska grunden långsamt förändrades i synen på treenigheten och Jesu gudomlighet. Ämnet för Åsa Waldaus sista predikan, 2008, var ”Jesus är inte Gud”. Även ordföranden hävdade att Jesus inte är Gud.

En församlingskonsult – som tog sig an uppdraget att hjälpa församlingen – poängterar att: ”När man inte bekänner att Jesus är Gud brukar man inte kunna identifiera sig som en kristen församling”.

Församlingskonsulten uppmanar till en försonande hållning när det gäller att hantera dysfunktionellt ledarskap och felaktig teologi i kristna församlingar, eftersom det handlar om många människor som påverkas när församlingar kommer snett. Som kristna måste vi våga hjälpa en församling tillrätta som upplevs som osund eller har sektliknande drag. Detta måste vi göra för människornas skull, säger han.

Hans hjärta för de enskilda personerna står i bjärt kontrast till Pingsts ledning, som meddelade att han inte längre får några uppdrag om han fortsätter hjälpa människorna i Knutbyförsamlingen.

Församlingskonsulten valde människorna i Knutby och avstod därmed uppdragen inom Pingst!


År 2004 – samma år som biskop Anders Arborelius viger Eva Johansson till Kristi brud i Katolska domkyrkan i Stockholm – utesluter Pingst Knutbyförsamlingen[1], vilket ledde till att det fanns kvar ett öppet sår långt efteråt.

Innan Pingsts ultimatum till församlingskonsulten, hade hoppet börjat tändas i Knutby, och man upplevde det som läkande när företrädare för Pingsts centrala ledning hade bemött en representant för Knutbyförsamlingen med förståelse och omsorg. Man hade även upplevt det positivt när man var på en gudstjänst hos Hillsong[2].

Men vid nästa besök hos Hillsong, två veckor senare, märkte man att det var en annan stämning. Ingen sade något till dem då, men kort efteråt fick man ett mejl som förklarade att varken pastorer eller Knutbys ledning var välkomna till Hillsongs gudstjänster[3]. I mejlet hänvisades till Pingsts centrala ledning, som uppenbarligen krävt att Hillsong skulle bannlysa människorna i Knutbys ledning!

Dessa två mindre smickrande insatser av Pingsts centrala ledning ledde till att Knutbyförsamlingen – som börjat arbeta på att bryta isoleringen – bara blev ännu mer isolerad!


Vad har då detta med Equmeniakyrkan att göra? Det korta svaret är att kyrkans centrala ledning vägrar bekänna Jesus som Gud!

Trots flera försök att få ett klart och tydligt ställningstagande, upprepas endast att man skall höra av sig till den lokale pastorn. Equmeniakyrkan – som institution betraktad – har alltså samma syn på Jesu gudomlighet som Knutbyförsamlingen hade, även om både en tidigare och en nuvarande kyrkoledare klargjort att Jesus är Gud.

Påståendet ”När man inte bekänner att Jesus är Gud brukar man inte kunna identifiera sig som en kristen församling”, gäller inte enbart Knutbyförsamlingen. Den gäller alla sammanhang, enskilda, församlingar, samfund/kyrkor och kyrkliga organisationer och institutioner på lokal, regional, nationell och global nivå!


Frågan om Equmeniakyrkan är en kristen organisation är alltså fullt befogad! Läs mer här och här.

Till detta kan läggas att varken Pingst eller Equmeniakyrkan tycks ha några problem med Kristi brudteologi när den hanteras av katolska kyrkan.

Var går gränsen när en kyrkligt verksamhet inte längre är kristen, så att man som enskild kristen måste se om sitt hus och bryta upp från sammanhanget?

Det beslutet måste varje enskild människa ta. Det kan man inte överlåta åt någon annan!


Noter:
1 Knutby inifrån, sid 345
2 Knutby inifrån, sid 344
3 Knutby inifrån, sid 346

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: