I vilket fall som helst har inledningen på hans tal i tyska Bundestag 27 februari, 2022, orsakat en våg av spekulationer.
Oavsett vad som än händer – eller inte händer – så sker en hel del man inte hör så mycket om. Vi föreställer oss att USA är världsledande och att väst håller i taktpinnen. Men ser man till alla kopplingar som finns mellan öst och väst tycks öst och väst inte stå så långt från varandra som det brukar framställas.
Kina är det stora föredömet för World Economic Forum, som samlar världens högsta ledare i alla kategorier. Klaus Schwab har personligen berömt Kinas president för att landet gjort ”betydande sociala och ekonomiska landvinningar” under presidentens ledarskap, samt för att Kinas arbete har varit välgörande för det större globala målet att skapa en ”mer inkluderande” och ”mer hållbar” värld. Kinas president fick förtroendet att vara premiärtalare vid Davos-konferensen i maj, 2021.
I februari 2022 gick vinter-OS av stapeln i Peking. Evenemanget bojkottades av flera länder.
Likväl deltog representanter från de bojkottande länderna vid det virtuella mötet Davos Agenda, i januari 2022, där Kinas president återigen fick förtroendet att vara premiärtalare! Vid mötets andra session talade bland andra Anthony Fauci.
Xi Jinping efterlyste ett starkare internationellt samarbete för att övervinna globala utmaningar, inklusive att besegra covid-19, återuppliva ekonomin och ta itu med klimatförändringarna
Han varnade för att flera risker hotar att hindra den ekonomiska återhämtningen, inklusive störningar i globala leveranskedjor, energibrist och stigande råvarupriser. Han efterlyste också mindre protektionism, särskilt när det gäller handel. ”Vi bör ta bort barriärer, inte resa murar. Vi borde öppna upp, inte stänga av. Vi bör sträva efter integration, inte fjärma oss från varandra.”, sade han.
När det gäller klimatförändringar menar han att Kina är redo att hjälpa det internationella samfundet att förverkliga FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling och att uppnå koldioxidneutralitet på lång sikt.
Klaus Schwab, World Economic Forums grundare och verkställande ordförande, tackade Kina för att ha tagit en aktiv del i globala samarbeten för att bekämpa gemensamma utmaningar. ”År 2022 kommer att ge en unik möjlighet för globala ledare att arbeta tillsammans för en mer inkluderande, mer hållbar och mer välmående värld”, sade Schwab.
Hela talet finns transkriberat på engelska här.
Vad görs i praktiken?
Medan Kina hjälper det internationella samfundet att förverkliga FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling och att uppnå koldioxidneutralitet på lång sikt, bygger man ett kolkraftverk i veckan.
Kina jobbar för att stärka regionen inom den östliga sfären och göra sig mindre beroende av den västliga.
Man vill ”förena de religiöst troende massorna runt partiet och regeringen”. Man vill att religionen skall anpassas till det faktum att Kina är ett socialistiskt land samt att religionen varken bör blanda sig i utbildningsangelägenheter eller det sociala livet i landet.
Denna syn på religion känns kanske inte helt obekant?!
Shanghai Cooperation Organisation Summit
Xi Jinping höll ett tal även vid Shanghai Cooperation Organisation Summit, 16 september 2022. En transkription finns här.
Mycket i talet känns igen från de tidigare talen. Men en passage borde få många från väst att bli betänksamma! Xi Jinping säger att organisationens medlemsstater måste se till att ”bättre utveckla systemet för gränsöverskridande betalning och avveckling av lokala valutor, arbeta för inrättandet av en utvecklingsbank för förenklade kostnadsalternativ och därmed påskynda den regionala ekonomiska integrationen”.
Regionen består av:
Ryssland
Kina
Indien
Kazakstan
Kirgizistan
Pakistan
Tadzjikistan
Uzbekistan
Observatörsstater är:
Iran
Afghanistan
Vitryssland
Mongoliet
Dialogpartners är:
Armenien
Azerbajdzjan
Kambodja
Nepal
Sri Lanka
Turkiet
SCO är världens största regionala organisation, med 40 procent av världens befolkning och mer än 30 procent av världens BNP. Ryssland försökte använda toppmötet för att bryta sig ur internationell isolering, och signalerade till sina grannar och nära allierade, som Kina, att SCO är ett instrument genom vilket man kan förändra den västerländska internationella ordningen. De övriga ländernas syn på Rysslands inställning varierar.
Åter till frågan: Vad händer 24 september, 2022?
Svaret är: Kanske absolut ingenting. Och sker något drastiskt behöver det inte ha med Friedrich Merzs hänvisning till detta datum att göra. Han kanske bara hittade på. Å andra sidan – om man vill hänga med på en utflykt till konspirationsteoriernas träsk – kanske han har kännedom om att något planeras den dagen, och ville göra sig märkvärdig genom att ge en antydan om detta.
Oavsett vilket, behöver vi inte ödsla tid och möda på att försöka räkna ut vad han menade. Det finns tillräckligt med substans i den förstahandsinformation som finns tillgänglig. Det jag skrivit i detta inlägg är en liten, liten glimt av vad som sker, men konsekvenserna av utvecklingen inom SCO-regionen kan kan bli enorma!
”Indien kommer snart att börja handla med Ryssland i rupier eftersom den högsta långivaren State Bank of India har gått med på att underlätta den nya mekanismen”, enligt Näringsliv. Om man går vidare och gör som man säger – utvecklar systemet för gränsöverskridande betalning och avvecklar lokala valutor inom sin region – får väst problem. Indiska företag byter redan ut dollar och euro mot asiatiska valutor för att göra affärer och undvika västerländska sanktioner mot Ryssland.
USA är skuldsatt upp över öronen, och kollapsar – tillsammans med många andra länder – om dollarn överges som reservvaluta.
En ny världsordning?
Kan det bli en förändrad ordning i världen som chockar medborgarna i väst? Det kan inte uteslutas. Kanske blir det som 1973, när oljeshejkerna ströp oljetillförseln och västvärldens befolkning, över en natt, tvingades inse att väst inte självklart är världens centrum.
Kommer vi att få vara med om ett liknande scenario igen, som denna gång innebär att väst blir akterseglat och att ett nytt dominerande maktcentrum tar över i öst? Kommer denna – till synes orimliga -prognos för år 2025 visa sig stämma?

Det är fullt möjligt, även om det inte sker 24 september, 2022!
Uppdatering 25 september, 2022.
Så, vad hände 24 september, 2022?
Kanske det mest förväntade; ingenting! Åtminstone inte något drastiskt som gör att var och en kommer ihåg exakt vad man gjorde och var man var när nyheten spreds över jorden.
Då är allt lugnt, eller…? Ja, för stunden! Men även om en bildlig – och kanske bokstavlig bomb – släpps framöver så händer inte sådant plötsligt. Även ”oförutsedda”, dramatiska händelser har föregåtts av kortare eller längre processer. Mycket sker i världen som kan leda till dramatiska händelser framöver.
För att återknyta till Shanghai Cooperation Organisation, så kan den utveckling som sker där vara värd att hålla ögonen på. European Council of Foreign Relations är en organisation som gör det.
Angående toppmötet skriver man att SCO började som ”Shanghai Five” (Kina, Ryssland, Kirgizistan, Tadzjikistan och Kazakstan) – en informell sammankomst för att hantera gränssäkerhetsfrågor mellan Kina och dess postsovjetiska grannar. I juni 2001 tog de grundande medlemmarna beslutet att omvandla gruppen till en formell organisation, med fokus på att bekämpa terrorism och religiös extremism.
Detta i sin tur gav det en internationell legitimitet i efterdyningarna av den 11 september, samtidigt som det gjorde det möjligt för var och en av dess medlemmar att ta upp inhemska rörelser (som tjetjenska och uiguriska organisationer, den islamiska rörelsen i Uzbekistan eller det tadzjikiska islamiska renässanspartiet).
Med den successiva utvidgningen av organisationen utvidgades de ämnen som den tog upp till infrastruktur och ekonomisk utveckling, vilket gjorde den till ett forum för politiskt utbyte mellan Ryssland, Kina och deras gemensamma grannar i centrala och södra Asien. Nu representerar medlemmar i organisationen – varav fyra är kärnvapenmakter – 44 procent av världens befolkning.
Moskva ser SCO som kärnan i ett Kina- och Ryssland-lett antivästligt block. Nyligen har Ryssland försökt framställa SCO som ett slags anti-NATO.
NATO-landet Turkiets ledare Erdogan och Putin kommer bra överens; de kan stå på motsatta sidor av olika konflikter, men de verkar enade i sin tro att ett handslag mellan starka män ger en bättre internationell ordning än den liberala.
Erdogans framträdande vid toppmötet tjänar också ett syfte i Turkiets relationer med väst – som en signal om att Turkiet har alternativ. Turkiets ”dialogpartnerskap” med SCO skickar budskapet att Ankara inte längre är en lojal transatlanticist och vill ha en alliansfri utrikespolitik, med en fot i varje läger. För Erdogans regering ger detta Turkiet möjlighet att maximera sitt inflytande i regionen och fullfölja sina geopolitiska mål.
Kina och Ryssland – som i likhet med Iran nu står inför ökande västerländsk isolering och sanktioner – vill utvidga klubben av länder som driver på för att etablera en multipolär värld och ett mindre mäktigt USA.
Tidigare i år fördömde Natos ledare Kina som ett hot mot den globala ordningen.
USA vill försvaga Ryssland
Då är det inte konstigt att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov – i sitt tal i FN – säger att USA och dess europeiska allierade försöker förlänga striderna i Ukraina för att försvaga Ryssland, enligt Iranska PRESSTV.
De gör det för att ”dra ut striderna så länge som möjligt, trots offren, för att nöta ner och försvaga Ryssland”, tillade han.
Redan 2014 bröt sig de två republikerna Donetsk och Lugansk upp från Ukraina och vägrade att erkänna en väststödd ukrainsk regering som hade störtat en demokratiskt vald Rysslandsvänlig administration. Enligt PRESSTV har Ukraina vid många tillfällen riktat in sig på det ryska territoriet med långdistansvapen som har levererats av väst.
Så visst finns det spänningar i luften. Om PRESSTV:s artikel beskriver verkliga förhållanden så innebär det att inte alla nyanser framförs i västmedia!
I vanlig ordning hamnar det alltså i varje enskild människas knä att informera sig från flera olika källor för att kunna dra så välgrundade slutsatser som möjligt gällande vad som pågår i världen.
Kort sagt, pröva allt och behåll det goda!