Var är Arken?

Var den befinner sig just nu är inte lätt att veta. Men var den befann sig 9 september 2001 vet man!

Då befann den sig i Vermont, USA, men när beskedet om terrordådet 11/9-2001 nådde dem som städade upp efter firandet av Earth CharterShelburne Farms bestämde man sig för att bära Arken till New York City.

Hundratals vandrare följde med på pilgrimsfärden som pågick under två månader. Vid ankomsten till New York kunde Arken inte – som planerat – placeras hos FN på grund av den höjda säkerheten, och placerades därför hos den sekulära(!) organisationen New Yorks Interfaith Center.

Arken skapades som ett skydd för Earth Charter-dokumentet, och Temenos-böckerna som skapats utifrån Earth Charters 16 principer.

Vad det gäller valet av ”Temenos” som benämning på böckerna kan man undra om man försöker säga oss något?


Temenos enligt Wikipedia:

• är ett stycke land som är avskuret och tilldelat som en officiell domän, särskilt till kungar och hövdingar, eller ett stycke land som markerats av från vanliga användningsområden och tillägnat en gud, såsom en helgedom, helig lund eller helig bygd.

• omsluter ett heligt utrymme som kallas hieron. Alla saker inuti det avmarkerade området tillhörde den utsedda guden.

• inom psykologin relaterar Carl Jung temenos till den trollbindande eller magiska cirkeln, som fungerar som ett ”fyrkantigt utrymme” där mentalt ”arbete” kan äga rum. Detta temenos liknar bland annat en ”symmetrisk rosenträdgård med en fontän i mitten” där ett möte med det omedvetna kan ske och där dessa omedvetna innehåll säkert kan föras in i medvetandets ljus. På detta sätt kan man möta sin egen animus/anima, skugga, klok gumma/man (senex), och slutligen jaget.


Arken jag skriver om är förstås inte Guds ark, med de tio budorden om hur man skall förhålla sig till Skaparen, till varandra och det skapade. Arken är The Ark of Hope som innehåller de sexton ”budorden” om hur man skall förhålla sig till varandra och skapelsen.

Ark of Hope aboard the Clearwater sailing into New York City

Men även Guds förbundsark kommer att bli synlig igen:
”Och Guds tempel i himlen öppnades, och hans förbundsark blev synlig i hans tempel, och det kom blixtar, dån, åska, jordbävning och stora hagel.” (Upp 11:19)

Det kanske är närmare i tiden än vi vill tro?!


Även på COP28 finns – för första gången – ett ”Interfaith Center” under benämningen Faith Pavilion, som är ”ett centralt nav för tro och interreligiöst engagemang för effektiva och ambitiösa klimatåtgärder”. Det är den första trospaviljongen någonsin på en världsklimatkonferens.

Den leds av Muslim Council of Elders i samarbete med COP28-ordförandeskapet, FN:s miljöprogram (UNEP) och en koalition av globala partners inklusive Interreligiösa centret för hållbar utveckling, Episcopal Diocese of California, Peace Department, International Partnership on Religion and Sustainable Development (PaRD) och över 50 trosorganisationer.

Under COP28 genomförs också FN-konferensen ”Faith-based Engagement at COP28”. FN anser att trosbaserade organisationers och religiösa ledares närvaro är viktig vid FN:s ramkonvention om klimatförändringar, samt att religiösa och andliga samfund är avgörande i kampen mot klimatförändringar och för att uppnå målen för hållbar utveckling och målen i Parisavtalet.


En av talarna vid firandet av Earth Charter på Shelburne Farms, 9 september 2001 var Steven C. Rockefeller, som intresserade sig för Zen-buddism. Rockefellerfamiljen befrämjade bland annat flera ”livsstilsexperiment”.

Ett av dessa var Lindisfarne Association, som främjade integrationen av andliga metoder, stipendier och alternativ utbildning. Lindisfarne lockade till sig författare, konstnärer och intellektuella som ägnade sig åt studier och genomförande av en ”ny planetarisk kultur”. Lindisfarne Association upplöstes 2012 och hade starka kopplingar till zenbuddhismen. Dess anläggningar i Colorado ägs nu av Crestone Mountain Zen Center.

Laurance Rockefeller at the Lindisfarne Chapel construction site, Crestone, CO, 1985. Photo courtesy of William Irwin Thompson.

På bilden syns Steven C. Rockefelles bror Laurance Rockefeller. Han var New Age-”gurun” Barbra Marx Hubbards beskyddare. Hon anses enligt denna hemsida ha varit avgörande för utvecklingen av de idéer, övertygelser och teknologi som var nödvändiga för att marknadsföra transhumanism som andlig upplysning.

I förordet till sin bok Evolutionary Testament of Co-Creation, som tillägnades Laurence Rockefeller, berömmer Hubbard hur avgörande han var för att hjälpa henne att grunda Foundation for Conscious Evolution.

Om boken kan man läsa att: Barbara Marx Hubbards extraordinära bok erbjuder ett evolutionärt, framtidsorienterat perspektiv på Jesu Kristi evangelier. Barbara avslöjar att många av de mirakel Jesus utförde faktiskt liknar de handlingar som vi för närvarande strävar efter att uppnå idag, men så ofta utan medvetenhet om Kristi kärlek. Den här boken bygger på de stora teman i Nya testamentet, såsom Jesu uttalande: ”Ni ska göra de gärningar som jag gör, och större gärningar kommer du att göra i tidens fullhet…” och den helige Paulus: ”Se, jag visar du ett mysterium, vi kommer inte alla att sova, vi kommer alla att förändras…”

Dessa uttalanden går i uppfyllelse. Löftet hålls. Vi förändras alla. Vi har kraften hos det vi kallade gudar. Vi kan förstöra världen och vi kan också återställa jorden, utveckla oss själva och hela samhället. Detta är den sista basunen, och trumpeten låter för vår generation.

Det evolutionära testamentet om samskapande inbjuder oss att bilda evolutionära bibelstudiegrupper för att gå samman för att överväga och fördjupa vägledningen för innebörden av vår nya Kristusliknande krafter som ska användas för en positiv framtid för allt jordiskt liv.

Conscious evolution (”Medveten evolution”) beskrivs bland annat som: Evolutionens evolution, från omedvetna till medvetna val. Medan medvetandet har utvecklats i miljarder år, är medveten evolution ny. Det är en del av den mänskliga evolutionens bana, det val vi har framför oss nu när vi inser att vi har kommit att äga de krafter som vi brukade tillskriva gudarna.

Tillkomsten av radikala evolutionära teknologier som bioteknik, nanoteknik, kvantberäkningar, rymdutforskning, etc., erbjuder oss möjligheten till djupgående förändringar i den fysiska världen. Samtidigt som vi står inför den möjliga förstörelsen av våra livsuppehållande system kan vi också se att verktygen finns för att förvandla oss själva, våra kroppar och vår värld. Vi kan och går faktiskt bortom varelsens mänskliga tillstånd mot en ny art, en universell mänsklighet, som kan utvecklas tillsammans med naturen
.

Tankegångarna känns igen! Läs mer här, här och här.

Här kan man läsa vad en kristen förkunnare, som studerat New Age, har att säga om den andligheten. Tron att man antingen tar man emot Jesus som sin personlige herre, eller hamnar man i helvetet, begränsar – enligt New Age – upplevelsen av Kristus-medvetande till bara en människa (Jesus) och förnekar allmängiltigheten av Guds kraft inom var och en av oss, som har demonstrerats av många Mästare före och efter Mästaren Jesus…


Andlighet är alltså inte fjärran från dessa världsledare. Men kommer tant Agda och farbror Nils att även i framtiden aldrig så försynt kunna säga att Jesus är Herre, den verklige sanne Kristus, enda vägen till Gud och det enda namn genom vilket vi blir frälsta, utan att de blir de brännmärkta som exkluderande splittrare som stör den ordning i världen som världens regeringar arbetat så hårt för att åstadkomma?

Jesus Kristus har ingen plats i den typ av andlighet som anammas av fler och fler, alltmedan kyrkligheten inte ens kan lämna klara besked om Jesu gudomlighet. Det är inte att undra på att Jesus sagt: ”Och ni kommer att bli hatade av alla för mitt namns skull.” (Luk 21:17), för: ”I sitt raseri mot kvinnan gick draken bort för att strida mot hennes övriga barn, dem som lyder Guds bud och håller fast vid Jesu vittnesbörd.” (Upp 12:17)

Lämna en kommentar