Är vi för många?

I förhållande till vad/vem? Skaparen eller det skapade?

Vad/vem tillber vi/underordnar oss?

Skaparens första ord till mänskligheten var: ”Var fruktsamma och föröka er och uppfyll jorden!”. I detta skede var skapelsen fortfarande ofördärvad. Gud såg på allt som han hade gjort, och se, det var mycket gott.

Men sedan skedde det som fick hela skapelsen att komma i olag. Gud såg på jorden, och se, den var fördärvad, eftersom alla människor levde i fördärv på jorden. Det gick så långt att Skaparen bestämde sig för att göra en stor återställning.

När han sedan talade till de åtta personer som vid det tillfället utgjorde mänskligheten sade han, trots att han visste att skapelsen fortfarande var i olag: ”Var fruktsamma, föröka er och uppfyll jorden.

Ingen vet förstås bättre än Skaparen hur hans skapelse fungerar! Han visste att de åtta människornas hjärtan inte återställts till sitt ursprungliga tillstånd, och att det återigen skulle få återverkningar på hela skapelsen. Ändå säger Skaparen att de skall vara fruktsamma och föröka sig! Vet han vad han talar om?


Enligt ett examensarbete vid Högskolan i Gävle beräknas att odlingsarealen behöver vara 521-526 m2 för att en familj med två vuxna och två barn skall bli självförsörjande på grönsaker och rotfrukter.

Idag är uppskattningsvis 35% av jordens totala landyta obebodd, vilket innebär att 65% av landytan är befolkad. Om man fördelar 10 miljarder människor på endast 25% av den befolkade landytan, skulle en familj på 4 personer erhålla en yta motsvarande 2,5 fotbollsplaner!

Om man fördelar 10 miljarder människor på 50% av den befolkade landytan skulle en familj på 4 personer alltså erhålla en yta motsvarande 5 fotbollsplaner! Det borde därutöver rimligen finnas utrymme för infrastruktur och gemensamma anläggningar av olika slag.

Är det helt orimligt?


Ovanstående uträkningar är visserligen ett tankeexperiment, men säger något om hur mycket utrymme vi har per person. Frågan är om det verkligen är Skaparen man underordnar sig när man påstår att skapelsen inte kan husera Guds avbild i fullt mått, eller om det är skapelsen man underordnar sig?

Med andra ord, tillber man det skapade i stället för Skaparen?

Om Skaparen vill att hans älskade avbild skall vara fruktsamma och föröka sig, så måste det innebära att han vet att hans skapelse – trots sitt fördärvade tillstånd – kan bära konsekvenserna av hans befallning.

Varifrån kommer då påståendet att antalet människor måste hållas ner för att Guds skapelse inte skall gå under? Vem/vilka påstår det? Varför påstår man det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: