En avslutad saga?

Det var en gång …

… en privatperson som grundade en organisation[1]. Till professionen var han nationalekonom. Vi kan kalla honom KS[2]. Hans organisation blev större och större. Till slut var den jättestor[3]. Det gick så långt att det inte längre stämde att öst är öst och väst är väst och att de två aldrig mötas. Tvärtom, det visade sig att man kommer från öst och väst, man kommer från syd och nord[4], och sitter till bords med varandra vart år och hör KS:s välkomstord[5].

När man insåg att de flesta deltagarna hade mycket – en del jättemycket [6] – att säga till om, samt att man kom från världens alla hörn, så tyckte man att det vore på sin plats att inte bara diskutera, utan också planera och genomföra en och annan förbättring som man ansåg att världen[7a] och mänskligheten[7b] behövde.

Eftersom man samlades från många olika sammanhang, som till exempel politik[8], affärsvärld[9] och filantropi[10], så tyckte man inte att det var nödvändigt att fråga den stora massan om vilka förbättringar de ville ha. De visste man redan, kanske till och med lite bättre än den stora massan. Det var i alla fall vad deltagarna i KS:s organisation tänkte.

Så de slog sina kloka huvuden ihop och insåg sin oerhörda betydelse för att förhindra jordens undergång! Inte nog med det, denna tanke bekräftades även av en annan organisation, som har ett – i grunden – demokratiskt arbetssätt. Därmed uppstod problem med långa diskussioner och till och med käppar i hjulet – kallad vetorätt – som en del trilskande medlemmar ägnade sig åt. Detta omöjliggjorde att man i tid kunde genomföra de förändringarna som behövdes för att förhindra jordens undergång.

Denna andra organisation överfor därför hela jorden med sina ögon, för att finna en partner som med sin kraft kunde bistå dem med att rädda jorden. Ögonen föll på KS:s organisation. Eftersom den jobbade utan hämmande faktorer – såsom demokratiska processer och vetorätt – tyckte man att det vore en alla tiders partner, vilket kanske inte var så konstigt eftersom många av de mest inflytelserika brukade delta i båda organisationernas verksamhet.


Sagt och gjort, man ingick partnerskap[11]! Det gjorde man utan att fråga den stora massan. Ett sådant förfarande ansågs alltför riskabelt, eftersom man inte var säker på att den stora massan visste sitt eget bästa[12], till skillnad från deltagarna i KS:s organisation.

Dessutom fanns redan en plan för planeten[13]. Man behövde alltså inte uppfinna hjulet igen, utan bara ge KS:s organisation mandatet att påskynda genomförandet av planen. En plan som redan vid ingåendet av partnerskapet genomsyrade hela skalan av mänskliga relationer[14], lokalt, regionalt, nationellt och globalt, hög som låg, rik som fattig, affärsvärld och kultur, civilsamhälle som kommuner, regioner, parlament och regeringar.

När planen avslutas efter 15 år, skall den ha lett till att extrem fattigdom avskaffats, att ojämlikheter och orättvisor minskats, att fred och rättvisa främjats samt att klimatkrisen lösts. Med andra ord, ett himmelrike på jorden! Så är det i alla fall tänkt.

Utöver denna 15-årsplan har KS:s även tagit initiativ till att ställa om världen[15], i syfte att förbättra världens tillstånd.

En stor omställning, med andra ord!


Men dessa inflytelserika personer är inte ensamma om att ha planer för planeten. En som anser sig ha ännu större inflytande vill ha ett ord med i laget. Han påstår sig till och med vara den som har åstadkommit materien, energin, växtligheten och alla levande varelser – kort sagt, allt skapat. Om detta har han berättat i ett litet bärbart bibliotek bestående av 66 böcker.

Han säger sig inte bara ha skapat allt, han påstår sig dessutom ha vandrat på jorden i mänsklig gestalt, under cirka 33 års tid. En staty av honom finns i Rio de Janeiro. Och inte nog med det, han hävdar att han i framtiden kommer tillbaka fullt synlig och återställer världen.

En stor återställning, med andra ord!


Den spännande frågan är om den stora omställningen och den stora återställningen är ett och detsamma, eller om de är två olika skeenden?


Han som påstår sig ha skapat allt, gör inga små anspråk. Han kallar sig Makthavarnas Makthavare (MM)[16], och har som högsta önskan att varje människa skall underkasta[17] sig hans välde och bekänna honom som Den Högste Makthavaren[18].

Det kan ju verka despotiskt, men – enligt det bärbara biblioteket – är allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva från honom[19]. Han vet vilka tankar han har för oss, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge oss en framtid och ett hopp[20]. Det kan MM säga eftersom han själv sett till att ordna så att det blivit möjligt[21a].

Men det finns en hake. Till skillnad från de flesta makthavare tvingar MM aldrig någon, eftersom han har den största respekt för varje persons integritet. Så för att få del av MM:s goda, måste man aktivt välja att erkänna honom som Makthavarnas Makthavare[21b].

Den som gör det kommer att få ett ok[22] lagt på sina axlar. Det säger MM öppet och ärligt, vilket återigen kan verka märkligt despotiskt. Å andra sidan är han nog den enda i hela universum som ärligt kan säga att hans ok är milt och hans börda lätt, och att han är ödmjuk och mild i hjärtat.

Antagligen är det av den anledningen han trivs så bra tillsammans med dem som själva är ödmjuka[23].


Är andra makthavare lika ärliga och ödmjuka? Är deras ok lika lätta att bära? Har de samma respekt för varje människas integritet?

MM har en del mindre smickrande saker att säga om de makthavare han menar är underställda honom, och en dag kommer att stå till svars inför honom, vare sig de har förstått det eller ej. Han går så långt att han utsätter sig för risken att bli kallad konspirationsteoretiker.

MM hävdar bland annat att makthavarnas händer är skickliga att göra det onda[24], att fursten begär gåvor och domaren mutor, att den mäktige kräver öppet vad han har begär till och att de gör gemensam sak.

Han gör det sensationella påståendet att affärsmännen är jordens makthavare, att de som anses vara folkens ledare uppträder som herrar över sina folk och att affärsmännen använder sin makt över dem.

Kort sagt, MM menar att makthavarna många gånger spelar teater och gömmer sig bakom en mask, att de säger ett, men menar – och gör – något annat.

Kan det vara så att de håller oket bakom sin rygg när de lismande lovar frihet till alla som underkastar sig deras agenda, men – så snart någon gör det – smyger på dem ett ok med en betydligt tyngre börda än MM:s lätta börda?

MM nämner också att en speciell makthavare kommer att utmana honom om positionen som Makthavarnas Makthavare[25], och att det kommer att inträffa strax innan MM kommer tillbaka. Utmanare kommer dock att vara totalt chanslös, men hinner ställa till en hel del elände och lura många under en period[26].

Allt detta enligt det bärbara biblioteket!


Så frågan i denna berättelse hänger kvar. Leder den stora omställningen och den stora återställningen till samma resultat, eller handlar det om två olika scenarier, där det ena förverkligas när MM återkommer, och det andra leder till att utmanaren tar plats på scen?

Snipp, snapp, snut så var sagan …, ja, är den slut? Är det ens en saga, eller kommer varje människa att ställas inför valet att underkasta sig Makthavarnas Makthavare eller hans utmanare?


[1] https://www.weforum.org/

[2] https://sv.wikipedia.org/wiki/Klaus_Schwab      

[3] https://www.weforum.org/partners#search

[4] https://www.weforum.org/events/the-davos-agenda-2021

[5] https://www.weforum.org/events/the-davos-agenda-2021/sessions/the-davos-agenda-2021-welcome-27th-crystal-awards-and-see-me-a-global-concert

[6] https://sv.wikipedia.org/wiki/World_Economic_Forum

[7a]  A Plan for the Planet

[7b] Uppdatering av mänskligheten till version 2.0

[8] https://www.weforum.org/events/the-davos-agenda-2021#speakers

[9] https://www.weforum.org/organizations/alibaba-group-holding-limited

[10] https://www.weforum.org/organizations/bill-melinda-gates-foundation

[11] https://www.weforum.org/press/2019/06/world-economic-forum-and-un-sign-strategic-partnership-framework

[12] https://funderingar.nu/fran-world-economic-forums-hemsida/#vem

[13] https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/

[14] https://funderingar.nu/agenda-2030/#agenda2030

[15] https://www.weforum.org/great-reset/

[16] https://www.folkbibeln.it/?book=1tim&chapter=6&verse=15

[17] https://funderingar.nu/bibeln/#tillbedjan

[18] https://www.folkbibeln.it/?book=1tim&chapter=2&verse=4

[19] https://www.folkbibeln.it/?book=jak&chapter=1&verse=17

[20] https://www.folkbibeln.it/?book=jer&chapter=29&verse=11

[21a] https://www.folkbibeln.it/?book=joh&chapter=3&verse=16

[21b] https://www.folkbibeln.it/?book=rom&chapter=10&verse=9

[22] https://www.folkbibeln.it/?book=matt&chapter=11&verse=28

[23] https://www.folkbibeln.it/?book=jes&chapter=57&verse=15

[24] https://funderingar.nu/bibeln/#bib-konsp

[25] https://www.folkbibeln.it/?book=2thess&chapter=2&verse=4

[26] https://www.folkbibeln.it/?book=2thess&chapter=2&verse=8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: