Hon gjorde uttalandet angående felaktig information om coronaviruset, 6 mars 2020, i egenskap av UNICEF:s vice verkställande direktör för partnerskap.
NEW YORK, 6 mars 2020 – ”Över hela världen vidtar människor nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda sig själva och sina familjer från coronaviruset. En sund förberedelse, baserad på vetenskapliga bevis, är vad som behövs vid denna tidpunkt.
”Men medan många människor delar information om viruset och hur man skyddar sig mot det, är bara en del av den informationen användbar eller tillförlitlig. Desinformation under tider av en hälsokris kan sprida paranoia, rädsla och stigmatisering. Det kan också leda till att människor lämnas oskyddade eller mer sårbara för viruset.
”Till exempel tycks ett nyligen felaktigt onlinemeddelande som cirkulerar på flera språk runt om i världen och som utger sig vara ett UNICEF-meddelande bland annat indikera att undvikande av glass och annan kall mat kan hjälpa till att förhindra uppkomsten av sjukdomen. Detta är naturligtvis helt osant.
”Till skaparna av sådana falskheter erbjuder vi ett enkelt budskap: STOPP. Att dela felaktig information och försöka ge den auktoritet genom att missbruka namnen på dem som har en förtroendeuppdrag är farligt och fel.
”Till allmänheten ber vi dig att söka korrekt information om hur du kan skydda dig själv och din familj från verifierade källor, såsom UNICEF eller WHO, statliga hälsotjänstemän och betrodd sjukvårdspersonal; och att du avstår från att dela information från opålitliga eller overifierade källor.
”Det kan vara svårt i dagens informationsrika samhälle att veta exakt vart man ska vända sig för att få kunskap om hur man kan skydda sig själv och sina nära och kära. Men det är viktigt att vi förblir lika noggranna när det gäller riktigheten av informationen vi delar som vi är om alla andra försiktighetsåtgärder vi vidtar för att skydda oss själva och våra nära och kära.
”UNICEF vidtar aktivt åtgärder för att tillhandahålla korrekt information om viruset genom att arbeta med Världshälsoorganisationen, statliga myndigheter och med onlinepartners som Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok för att se till att korrekt information och råd finns tillgänglig, samt ta åtgärder för att informera allmänheten när felaktig information framkommer.”