Fake news eller framtida nyhet?

Vilken är skillnaden? Det får tiden utvisa! Ibland är nämligen tid det som gör skillnaden. Nedanstående inlägg är i alla fall ett exempel på hur en påhittad nyhetsnotis kan se ut.

Äggbrist kommer att leda till byte av metod för framställning av tidigare beprövade vacciner

Eftersom de flesta tidigare typer av vacciner framställs i befruktade hönsägg eller i cellkultur från kycklingembryo, kommer den globala äggbristen att leda till att dessa metoder överges till förmån för den nya mRNA-tekniken. I och med detta kan man säkerställa att alla åldrar – även nyfödda – erhåller ett fullgott skydd.


Ovanstående ”nyhetsnotis” är konstruerad genom att lägga ihop enskilda delar och utifrån dem konstruera en helhet. Med andra ord, ett regelrätt konspirationsteoretiskt tillvägagångssätt.

Åtminstone enligt EU och UNESCO, som påstår att konspirationsteoretiker ”hävdar helt felaktigt att inget händer av en slump och att sammanträffanden inte existerar. Inget är som det verkar och allt hänger samman”. En konspirationsteoretiker ser alltså mönster som inte finns, enligt EU och UNESCO.

Gud har en annan syn på saken. Han vill att vi utifrån de enskilda delarna skall se helheten. Det är nämligen innebörden av ordet ”allt” i 1 Tess 5:21, ”men pröva allt, behåll det goda”.

Att EU:s och UNESCOS:s syn på saken är problematisk framgår i Aftonbladets recension av Kent Wernes bok Konspirationsfeber. Recensionen – som är väl värd att läsa – avslutas med följande reflektioner: ”… här associeras ett samband fram mellan oroliga svenska vaccinskeptiker och stormningen av Kapitolium, bara genom att de placeras inom samma pärmar. 

Visst, det går att hitta kopplingar i sajter och personer. Ändå känns sammanfösningen av satanistiska barnamord med kolloidalt silver, 5G-master och vaccinchips under samma etikett nästan lite … konspiratorisk.”

Om man måste använda ett konspirationsteoretiskt tillvägagångssätt för att avslöja konspirationsteorier blir den självklara frågan: Vem skall vi lyssna på?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: