Vad skall man tro? forts

Fake news?

Biden anser att USA:s tidningar har ägnat sig åt fake-news! I denna intervju hävdar Biden att hans meningsmotståndare är en del av ”den stora lögnen”, hänvisar till Goebbels, ger exempel på en lögn och konstaterar att ”våra tidningar skrev det”.

Detta har inte bara skett i historisk tid! Nu har det bevisats att påståenden om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016, var just bara påståenden, alltså fake-news! Hur mycket har hörts om det i svensk massmedia? Inte mycket. De flesta lär fortfarande tro på beskyllningarna mot Ryssland, som alltså visade sig vara fabricerade och handla om amerikansk inrikespolitik. Världen idag är en av få medier som tar upp det.

Vad/vem skall man tro på?

Kan man ens vara säker på att anfallet mot Ukraina var oprovocerat? Kan världen vara så ond att människor i det fördolda utnyttjar någons – kanske instabila – personlighet för att nå sitt mål, samtidigt som den som utnyttjas får hela skulden?

Den lärare som jobbat tillräckligt länge, har förr eller senare haft en elev som klarar skolan bra, men kan ha en öm tå som gör att eleven tappar besinningen – med risk för handgripligheter – om någon trampar på den ömma tån. Den klass lär inte finnas där inte någon, eller några, av klasskompisarna ”roar” sig med att då och då trampa på den ömma tån. Detta trots att man – om än inte med risk för livet – utsätter både sig själv och sin omgivning för fara.

Kan detta fenomen utnyttjas i storpolitiken?

Mest troligt hamnar oftast den elev som triggats igång hos rektorn, men förhoppningsvis fungerar det fortfarande så pass bra i skolvärlden, att även den som triggar igång sin klasskompis hamnar hos rektorn. Fungerar det lika bra i storpolitiken?

Kan vi vara säkra på att det alltmer använda ordet ”oprovocerat” – i samband med nyhetsrapporteringen om Ukraina – är en objektiv sanning, eller är det en ”Big lie”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: