Att läsa kartan

Skall man orientera sig efter en karta är det inte alltid så lätt att föreställa sig hur en avlägsen omgivning ser ut.

Man kan se på en karta att det finns hus, däremot inte hur höga de är, vilken färg de har och så vidare. Men när man nått målet, ser sig omkring och jämför med kartan, förstår man att man kommit rätt. Man kan till och med ange detaljer om kartans symboler eftersom man ser dem i den konkreta verkligheten.

Därför är det inte att räkna med att Gud kommer att uppenbara sina ”gömda” bibelord angående den yttersta tiden för någon särskilt utvald person.

Synen om kvällar och morgnar som här har förkunnats är sann. Men du ska gömma synen, för den syftar på en avlägsen framtid. (Dan 8:26)

Men du, Daniel, ska gömma dessa ord och försegla bokrullen till den sista tiden. Många ska forska i den och kunskapen ska bli stor. (Dan 12:4)

Då sade han: ”Gå, Daniel, för dessa ord ska förbli gömda och förseglade till den sista tiden. (Dan 12:9)

Gud kanske inte uppenbarar något alls

Det Daniel – och andra profeter – fått förmedla angående våra dagar handlar om en omgivning så fjärran från deras att de inte kunde förstå Guds karta då. Man kan jämföra det med att åka till ett obebyggt område och försöka orientera sig efter en karta som visar områdets kommande bebyggelse.

Det har heller inte varit så lätt att förstå kartan under vägen till våra dagars omgivning, men nu börjar vi närma oss. Kanske vi rent av redan är framme vid den yttersta tiden?

”Och det tvingar alla – små och stora, rika och fattiga, fria och slavar – att ta emot ett märke på högra handen eller pannan, så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess namns tal. Här krävs vishet. Den som har förstånd ska räkna ut vilddjurets tal, för det är en människas tal. Och dess tal är 666.” (Upp 13:16-18)

”Denna digitala identitet bestämmer vilka produkter, tjänster och information vi kommer åt – eller omvänt, vad som är stängt för oss.” (World Economic Forums rapport, Identity in a Digital World, sidan 5).


Även när det gäller Guds karta i Bibeln handlar det om att se sig omkring i omgivningen, jämföra med kartan, bedöma, se helheter utifrån delar och dra slutsatser.

Isaskars söner var duktiga på sådant. De förstod tidens tecken och insåg vad Israel borde göra. Ändå hade de inte den Helige Ande. Vi borde alltså vara ännu duktigare idag. Är vi det?

Frågan är om det är mer av den Helige Andes uppenbarelse som behövs, eller om det är mer av vidsynt inhämtande av information från många olika källor, även sådana som EU och UNESCO ogillar?

Visserligen har vi den Helige Andes hjälp när vi läser Bibeln, men i dessa tider kanske mycket av den hjälpen handlar om att hjälpa oss att förstå kopplingen mellan dagens nyheter och Guds bibliska ”karta” över våra dagar?

Kan vem som helst förstå Guds karta?

Uppenbarligen kan alla förstå Guds karta! Den enda gång Jesus kallade alla sina åhörare – inte enbart fariséerna och de skriftlärde – för ”hycklare” var när han ifrågasatte sina åhörares oförmåga (ovilja?) att tyda ”den här tiden”.

Den enda rimliga slutsatsen är att Jesus räknar med att varenda människa kan läsa av den tid vi lever i och sätta sina observationer i relation till Guds karta.

För detta krävs ingen teologisk spetskompetens, enbart viljan att göra det. Men det är kanske inte så ”enbart”? Det leder ovillkorligen till att man kommer på kollisionskurs med både EU, UNESCO och alla andra som, bildligt talat, river sidor med ”olämpligt” innehåll ur böcker. Det gjorde Livets Ord och församlingen Arken på sin tid, vad det gällde barn och ungdomar. Men de kanske bara var före sin tid?

Idag sker ”utrivningen av sidor” digitalt. Någon/några bestämmer vad som är lämpligt för vuxna att få del av, och vad som inte är lämpligt! Kan vi se något gudomligt i ett sådant agerande? Eller kan vi ana något annat?

Hur mycket har Gud censurerat i Bibeln? Hur mycket vill vi censurera för att slippa komma i konflikt med världen? Vill vi ens ha kvar den grundläggande sanningen att Jesus är Gud och enda vägen till frälsning?

Att stå för den sanningen kommer att – och har redan börjat – kosta på. Kommer den bekännelsen att stänga våra möjligheter att köpa eller sälja?

För att läsa av vår tid, och ställa den i relation till Guds karta, krävs alltså inte enbart vilja. Det krävs även mod och en fast övertygelse om att Bibeln är Guds eviga, orubbliga ord, oavsett vad EU, UNESCO och andra organisationer och institutioner tycker och tror, och vill tvinga oss att tro!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: