Varning för konspirationsteorier?

Frågetecknet i rubriken är inget misstag! Det finns där med tanke på alla konspirationsteorier som kristna varnas för nuförtiden. Vilka är teorierna? Vad innebär de?

Några länkar med varningar för konspirationsteorier är:

Desinformation om pandemin är livsfarlig – bokstavligen (bakom betalvägg)

Nordiska pingstledare varnar för konspirationsteorier (bakom betalvägg)
Uppmanar pingstvänner till social distansering och ta covid-19-vaccinet

Undersökning: Evangelikaler mer öppna för konspirationsteorier (bakom betalvägg)
Bland annat kopplar artikeln ihop QAnon med Trump.

Låt inte skrämselpropaganda skymma hoppet
Konsekvensen av budskapet om Jesu återkomst är att vi ska sprida tröst genom hoppet om en återupprättad värld och redan nu trotsa ondskans makter, skriver debattören.

Skribenten vill att vi skall undvika konspiratoriska tolkningar, som bygger på tvivelaktiga källor och lösryckta bibelverser, och exemplifierar med uppfattningen att Bill Gates har preparerat coronavaccinet med ett chip för att kunna kontrollera världen. Ett annat exempel är påståendet om att påven och Katolska kyrkan genom sin religionsdialog planerar att skapa en ny världsreligion.

Kristna, akta er för konspirationsteorier!
Som exempel på konspirationsteorier nämner debattörerna att Bill Gates eller den “djupa staten” kan smyga på oss ett kontrollchip via vaccinet och att det framtagits för snabbt för att vara säkert. Att det kommer förändra vårt dna eller att pandemin egentligen bara är ett påhitt av “Big Pharma” för att tjäna pengar.

Det sista påståendet sammanställer två påståenden till ett. Om man bryter upp dem handlar det om att:
1. Pandemin är ett påhitt av Big Pharma.
2. Big Pharma är begiven på att tjäna pengar.

Det ena utesluter inte det andra! Även om pandemin inte är planerad, utesluter det inte att Big Pharma kan vara mer intresserad av att tjäna pengar än att tjäna folkhälsan. Det saknas nämligen inte historiska exempel på tveksamma metoder från Big Pharma. Några få exempel finns här, här, här, här och här.

Frågan är då om Big Pharma har gjort bot och bättring och inte längre har annat än mänsklighetens bästa för ögonen, oavsett eventuellt negativa konsekvenser för vinstmarginalerna?

Debattörerna gör en jämförelse över antal döda utan att sätta siffrorna i sitt sammanhang. Läs mer här.

De menar att det är sorgligt att det finns kristna som menar att pandemin inte existerar, men att större kunskap kan förhoppningsvis hjälpa.

Som all statistik är inte ens officiellt godkänd statistik fullständigt sann. Men för att få större kunskap om sammanhang och skeenden är statistik onekligen en hjälp på vägen. Ibland kanske den upplevda verkligheten och den statistiska verkligheten inte går i takt. Lär mer här.

Debattörerna skriver att det inte kristnas uppgift att underblåsa den onyanserade världsbild som konspirationsteoretikerna målar upp där fokus ligger på misstro mot beprövad vetenskap och mot medier i allmänhet.

De vet inte exakt vad odjurets märke står för men är säkra på att det inte är vaccinet. De avslutar med följande uppmaning: ”Som kristna är vi sända till världen för att sprida ljus, hopp och läkedom.

Hjälp till att stoppa pandemin i stället för att sprida konspirationsteorier. Vaccinera er och rädda liv!

Gör skillnad på konspirationsteorier och sunda ifrågasättanden
Ägnar sig denne skribent -som ifrågasätter debattörerna – åt ”sunda ifrågasättanden”? Eller är han ett exempel på konspirationsteoretiker?
Han har nämligen läst och lyssnat på mycket om vaccin i medier och på alternativa sidor. Det som slagit honom är att det är förvånansvärt många seriösa forskare, läkare, journalister med mera som tar fram bra underlag på att till exempel vaccinet inte är tillräckligt utprovat, har bieffekter, med mera, men att detta sällan kommer fram i vanliga medier.

Det är väldigt lätt att samla ihop alla som är tveksamma till vaccin, fundersamma över vad som ligger bakom corona och så vidare och sätta dessa i en konspirationsgrupp.

Skribenten använder ett mycket intressant ord, “feltänkarna”. Det finns faktiskt stöd för det i Bibeln, nämligen i Matt 18:6: ”Men den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hans hals och han sänktes i havets djup.

Bokstavlig betydelse av ”förleder” (skandalizó) är: ”Att sätta en snara och därmed orsaka att någon snubblar”.
En bildlig betydelse är: ”Att hindra rätt beteende eller tanke”.

Artikeln avslutas med följande ord: ”I slutet av artikeln skriver man: “Som kristna är vi sända till världen för att sprida ljus, hopp och läkedom.” För mig innebär det hoppet Jesus.”. Är skribenten svärmisk, överandlig, eller har han helt enkelt huvudet på skaft och ser klarare än många som menar sig vara ledare för folket?

Är han på väg in i filterbubblan, på grund av att han läst alternativmedia? Eller är han på väg ut ur filterbubblan, tack vare att han läser alternativmedia?

Vilddjurets märke är inget fysiskt tecken
Man kan inte hamna i vilddjurets grepp genom ett chip under huden eller något annat ingrepp på eller i kroppen, skriver debattören. Han menar att det Bibeln varnar för är att låta en “trosbekännelse till vilddjuret” prägla tankar, beteenden och social gemenskap, att vi alltså varnas för att hänge oss till det som vilddjuret representerar.

Låt inte dåliga nyheter stjäla din uppmärksamhet

Riktig konspiration eller konspirationsteori

Kristna experter ger sin syn på massvaccinering

Sanning och kritiskt tänkande hör samman

Varför vänder vi oss till ”legender”?

Därför spirar konspirationsteorierna

Nu drabbas Sverige av konspirationspandemin


Bill Gates nämns ibland som exempel på en person som blir felaktigt utpekad av konspirationsteoretiker. Vem är då denne – för många kanske rätt okände – person? Uppenbarligen måste han ha något slags inflytande eftersom det uppstår konspirationsteorier om honom. Vem är han? Vad säger han? Vad gör han? Läs mer här.

Vad säger experten?

Tegnells svar (13:00) på nedanstående fråga är egentligen fullständigt sensationellt. Är vi utsatta för ett medicinskt experiment? Om inte ens medicinska experter kan ge säkra besked, hur kan då kyrkliga ledare och opinionsbildare göra det?

Det här är ju ett slags experiment som man nu håller på med, för att se hur pass mycket det här vaccinet kommer att skydda mot smittspridningen. Det vet vi ju inte riktigt ännu. Vi hoppas ju vi får svaret från Israel.”


Svaret finns i Worldometers statistik över smittade och döda. Den visar att det inte blev någon nedgång av smittspridningen. I snitt smittades 596 000 personer per dag till och med 8 december 2020, när vaccineringen påbörjades. Därefter är snittet 613 000 personer.

Om man tar hänsyn till befolkningsökningen blir resultatet att i snitt 0,0076% av befolkningen smittades varje dag fram till och med 8 december 2020. Därefter ligger snittet på 0,0077%.

Befolkningsökningen ligger på i snitt 216 750 födda per dag. Det innebär att antalet smittade är nästan tre gånger högre än antalet födda!

Vad gäller antalet döda tyder statistiken på att vaccinet kan ha effekt. Men det är inte förrän i maj 2022 dödstalen minskar dramatiskt. Läs mer här!

En tanke på “Varning för konspirationsteorier?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: